Poslodavcima fale stručni radnici

Bez autora
Oct 28 2012

Srpskim poslodavcima najviše nedostaju radnici trećeg i četvrtog stepena stručne spreme, rezultati su istraživanja agencije USAID-a i Nacionalne službe zapošljavanja sprovedenog u više od 4.000 preduzeća u Srbiji. Za neka zanimanja stalno nema dovoljno radnika, pa treba prilagođavati proces obrazovanja potrebama tržišta rada. Više od polovine nezaposlenih ima srednju stručnu spremu, a gotovo 55 odsto njih mlađe je od 35 godina. USAID je iz saradnje sa kompanijama na jugu Srbije i u Sandžaku video da postoje veštine koje poslodavcu trebaju, a koje mladi ne nalaze i ne dobijaju u obrazovnom sistemu, tako da će to biti veliki izazov za saradnju USAID-a i Vlade Srbije kako prevazići tu prepreku.

Poslodavcima fale stručni radniciPostoje veštine koje poslodavcu trebaju, a koje mladi ne nalaze i ne dobijaju u obrazovnom sistemu, tako da će to biti veliki izazov za saradnju USAID-a i Vlade Srbije kako prevazići tu prepreku, navode u američkoj agenciji za pomoć.

Srpskim poslodavcima najviše nedostaju radnici trećeg i četvrtog stepena stručne spreme, rezultati su istraživanja agencije USAID-a i Nacionalne službe zapošljavanja sprovedenog u više od 4.000 preduzeća u Srbiji. Za neka zanimanja stalno nema dovoljno radnika, pa treba prilagođavati proces obrazovanja potrebama tržišta rada.

Više od polovine nezaposlenih ima srednju stručnu spremu, a gotovo 55 odsto njih mlađe je od 35 godina.

"Iz naše saradnje sa kompanijama na jugu Srbije i u Sandžaku videli smo da postoje veštine koje poslodavcu trebaju, a koje mladi ne nalaze i ne dobijaju u obrazovnom sistemu, tako da će to biti veliki izazov za saradnju USAID-a i Vlade Srbije kako prevazići tu prepreku", kaže Suzan K. Fric, direktorka američke agencije u Srbiji.

U Ministarstvu rada očekuju više aktivnih mera zapošljavanja sledeće godine iako će budžet za zapošljavanje biti na nivou ovogodišnjeg.

"Moći ćemo da imamo veći obuhvat novih mera jer u 2012. godini je mnogo veći bio nivo preuzetih obaveza iz 2011. godine, koji je bio na teret budžeta za ovu godinu", kaže Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Ekonomska kriza, nedostatak investicija i novih poslova nisu promenili očekivanja naših privrednika koji i dalje smatraju da će najviše posla biti u već preobimnom javnom sektoru.

Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe zapošljavanja kaže da državni sektor ima pozitivnija očekivanja da će se stvari i dalje kretati nabolje u odnosu na privatni sektor.

"Mada, treba reći da i privatni sektor planira određeni nivo zapošljavanja, ali u daleko manjoj meri nego što su to očekivanja u javnim preduzećima", rekao je Jovanović.

Najviše sredstava iz budžeta Nacionalne službe zapošljavanja u 2013. godini biće izdvojeno za zapošljavanje mladih i starijih od 55 godina, kao i stanovnika koji teže dolaze do posla -Roma, raseljenih i prognanih lica i osoba sa invaliditetom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik